Bezinkový sirup

   Letos už ho sice nestihnete, uděláte ale dobře, když si tento recept založíte na příští rok. Jeho příprava vám časně z jara zabere sotva pár minut, zabodujete s ním ale na všech oslavách, grilpárty i jen tak po večerech, když bude mít někdo doma chuť na něco skutečně osvěžujícího. Bezinkový sirup je zkrátka tekutý jarní poklad, a to docela bez práce!


   Je libo bylinkové ochlazení? Pak budete někde muset posbírat:
1 l vody
750 g krupicového cukru
15 velkých květů černého bezu
15 g kyseliny citronové
1 menší citron

   Vodu začneme zahřívat na mírném ohni a necháme v ní rozpustit veškerý cukr. Směs chvíli povaříme a poté stáhneme z plotny a necháme téměř vyhladnout. Přidáme nakrájený citron, kyselinu citronovou a k tomu omytá bezová květenství. Promícháme a necháme odpočívat alespoň 12 hodin (v chladu či při pokojové teplotě). Vzniklou šťávu ochutnáme a v případě, že by nám přišla příliš sladká, můžeme do ní citron vymačkat. Přecedíme přes jemné plátno do čistého hrnce, přivedeme k varu a uzavřeme do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Ihned je převrátíme vzhůru nohama a necháme zcela vychladnout na utěrce. Tento postup by měl sirupu zajistit určitou trvanlivost, pokud byste ale chtěli mít větší jistotu, sirup ještě zavařte.

Komentáře