Bublanina

   Bublanina. Bez řečí. Protože nic lepšího s ovocem ani udělat nemůžete. Je jednoduchá a nenápadná a přitom, když si na ní dáte trošku záležet, vás ohromí a nakonec si získá sympatie i toho největšího bručouna.

   Nechte se okouzlit absolutní prostotou korunovanou k dokonalosti letními královnami:
80 g másla
150 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru, je to 20 g
3 celá vejce
200 ml zákysu – lze použít i kefír, kysané podmáslí a podobně
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 balení kypřícího prášku do pečiva
Asi 500 g vašeho oblíbeného ovoce (za mě na plné čáře vedou jahody)

   Troubu předehřejeme na 170°C a nachystáme si ovoce – omyjeme, případně rozkrájíme, vypeckujeme, zbavíme stopek – zkrátka vše, co je třeba. V kastrůlku rozpustíme máslo. Nalijeme ho do větší mísy, přidáme moučkový a vanilkový cukru, celá vejce a přilijeme zákys. Suroviny promícháme elektrickým šlehačem do hladkého tekutého těsta. Přisypeme oba druhy prosáté mouky i kypřící prášek. Těsto znovu prošleháme a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem – doporučuju spíše menší a vyšší plech (25x25 cm). Povrch těsta poklademe připraveným ovocem a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Doba pečení samozřejmě záleží na velikosti i výšce vašeho plechu, míru propečení tedy doporučuji vyzkoušet zapíchnutou špejlou, na které by vám v ideálním případě mělo zůstat maximálně pár drobků. Jakmile je bublanina hotová, udělejte službu jí i sobě a nechejte ji vychladnout. A pak už stačí jen vyrazit na chvíli ven a užít si svůj (jahodový) kousek léta.






Komentáře