Babiččiny koláče

   Ať už je znáte pod názvem koláče nebo vdolky, vsadím se, že je milujete. Já taky, a to jsem to ještě před dvěma měsíci ani netušila. Babička na ně celý život dává hromady červeného rybízu a jeho kysele pikantní chuť hold některým dětem úplně nejede. A to až do pětadvaceti! Když jsem ale před nedávnem k babičce přišla a koláče nám (trochu) proti naší vůli vnutila, nestačila jsem žasnout. Tak jemné, tak nadýchané, tak famozní! Potřebovala jsem je taky zkusit, a tak babička vytáhla svůj starý sešit a začala listovat zažloutlými stránkami, které kdysi dávno, popsala ještě moje teta.

   Máte chuť si zavzpomínat? Zkuste to. S přivřenýma očima si určitě mlhavě vybavíte, jak jste seděli na lavičce pod starým vzrostlým ořešákem, za zády vám nezdolně proudil malý potůček a přitom jste neváhali a snažili jste se z těch vdolků vytrvale sundávat kyselý rybíz...

   Na dvacet sentimentálních kousků vašeho dětství nebo dospělosti budete potřebovat:
   Těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
vanilkový cukr
42 g kvasnic
 (nestačí pul?)
250 ml vlažného mléka
200 ml oleje
špetka soli
   Tvarohová náplň:
2 x tvaroh (ideálně kostka)
2 žloutky
2 vanilkové cukry
   Posypka:
nakyslé ovoce (rybíz, ostružiny, meruňky,...)
80 g máslo
80 g cukr
160 g hladká mouky

Začneme s těstem. Mléko ohřejeme do vlažna (tak, abychom v něm bez problému udrželi prst), přidáme k němu cukr a nadrobíme kvasnice. Rozmícháme a necháme asi pět minut odstát, aby se droždí aktivovalo. Potom přisypeme mouku, přidáme žloutky, olej a špetku soli. Na nízké otáčky důkladně prohěnteme v robotu, ti zdatnější samozřejmě mohou ručně, ale každopádně hněteme tak dlouho, dokud nedostaneme hladké nelepivé těsto. Necháme alespoň hodinku kynout, až jednou tolik zvětší objem.

Tvaroh smícháme s vanilkovými cukry a dvěma žloutky. Z másla, cukru a hladké mouky rukama zpracujeme drobenku. Těsto rozdělíme na dvacet stejných dílků a z každého z nich uděláme placku. Do středu každé dáme lžíci tvarohové směsi, zabalíme na způsob běžné buchty, spoj umačkáme, aby náplňe nevytékala a naplněnou kuličku položíme svárem dolů. To postupně uděláme se všemi a následně bochánky necháme ještě jednou vykynout. Následně je opatrně rozplácneme, pozor, aby nepraskly a nevytekl nám tvaroh. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s vodou, na povrch lehce vmáčkneme ovoce a zasypeme drobenkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, asi 20-25 minut.

Cítíte tu vůni? To je přinejmenším moje dětství.



Komentáře