Ostružinová marmeláda

   Ne okurková, ale ostružinová sezóna je v plném proudu. Ať už svoje fialové drahokamy sbíráte v lese, anebo na zahradě, rozhodně se vyplatí schovat si jich pár na zimu v podobě ostružinové marmelády. Ale popravdě pochybuji, že vám ve spíži vydrží tak dlouho.


   Pokud se chcete nechat ukolébat ovocnou dobrotou, připravte si:
1 kg ostružin
1 kg  krystalového cukru
35 ml limetkové štávy

   Ostružiny umyjeme a nasypeme do kastrůlku. Lehce je rozmačkáme, ať pustí štávu a začneme zahřívat na mírném plameni. Přidáme limetkovou štávu i cukr a necháme vařit, stále na mírném plameni. Jakmile máme hrnec plný bublajícího fialového rozvaru, který začne na povrchu dělat pěnu, rozmixujeme ho do hladka a necháme vařit dalších 30 minut, zatímco z povrchu sbíráme pěnu. Vařící marmeládu nalijeme to sterilizovaných skleniček, ihned uzavřeme a víčkem dolů je vyskládáme na utěrku. Necháme zcela vychladnout a skladujeme, seč nám mlsná stačí.

Komentáře