Kulajda

   Houbaři mají letos pré. České luhy a háje se rozhodly nadšeným hledačům vydat své poklady. Kdokoli tak časně z rána vyrazí do probouzející se lesní krajiny, bude po zásluze odměněn plným košíkem kloboučků všech barev a velikostí. Houbaření má však jedno velmi zásadní úskalí. Cokoli v lese posbíráte, musíte to velmi rychle zpracovat. Někdo houby smaží, jiný je nakládá do kyselého nálevu, další je dává pod maso a najdou se i takoví odvážlivci, kteří je balí do listového těsta na způsob závinu. U nás doma tomu ale bylo jinak. Úplně poprvé jsme se pustili do kulajdy.

   Pokud potřebujete zahřát a v předsíni na vás čeká košík plný lesních dobrot, rozhodně užijete:
4 hrsti čerstvých hub (kdybyste v lese nějakou zvláštní náhodou žádné nesehnali, zkuste klidně žampiony ze supermarketu:))
3 průměrně velké brambory
sůl a pepř
1/2 lžičky mletého kmína
2 kuličky nového koření
bobkový list
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
menší kelímek zakysané smetany
čerstvý kopr
ocet
vejce

   Houby očistíme a nakrájíme, menší houbičky mohou klidně zůstat v jednom kuse. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s hřiby je dáme do kastrůlku. Zalijeme je litrem vody. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, nové koření i bobkový list. Promícháme a na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až brambory docela změknou. Mezitím v hrnku rozkvedláme mouku se smetanou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Necháme zavařit asi 10 minut.  Vmícháme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Dochutíme solí i pepřem (pokud to máte raději nakyselo, dochuťte i octem) a necháme ještě chviličku provařit. Můžeme podávat.

   Chuť polévky k dokonalosti dotáhne sametový žloutek vytékající z pošírovaného vajíčka. Nevíte, jak na něj? V kastrůlku si rozehřejem dostatek vody (doporučuju spíše menší, ale trošku vyšší kastrol, aby byla dostatečně vysoká hladina), přidáme lžíci octa a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, na lžíci nebo do naběračky si rozklepneme vajíčko a opatrně ho vložíme do vody, ve které jsme předtím lžící vytvořili vír. Vaříme 3 minuty - bílek bude za tu dobu uvařený, ale žloutek zůstane dokonale tekutý. Vajíčko vylovíme, necháme okapat a podáváme s horkou polévkou.


Komentáře